De voordelen en nadelen van de cloud

Versterk uw qlantrelaties

De voordelen en nadelen van de cloud

Qlanten biedt software aan die in de cloud staat. Wat is de cloud en welke voor- en nadelen kleven er aan deze zogenaamde ‘Software-as-a-service’(SAAS) oplossingen?

Wat is de cloud?

De laatste jaren is het aanbod van clouddiensten explosief gegroeid. Tegenwoordig zijn er overal ter wereld immense computers (lees: servers en datacentra) en wij zijn daar via internet mee verbonden. Op die servers en in die datacentra wordt onze data centraal opgeslagen. Daarmee vormen de verbinding en opslag de basis voor cloud opslag.

De term ‘cloud’ is ontstaan in de jaren ’90 tijdens de explosieve groei van het internet. Netwerken (zoals het internet) werden in die tijd al weergegeven als een wolk, ‘the cloud’. Techneuten van Compaq hebben de term ‘cloud computing’ gepatenteerd en waarna het gebruik van cloud zienderogen is toegenomen getuige termen als ‘werken in de cloud’ en ‘digitale transformatie’.

In het dagelijks leven maak je waarschijnlijk al veel gebruik van de cloud, bijvoorbeeld door het gebruik van Dropbox, OneDrive, iCloud of Google Drive. Daarnaast kan je ook Gmail en Hotmail zien als clouddiensten aangezien je geen mailprogramma op je PC hebt staan, maar inlogt in een browser om je mail te bekijken.

Voordelen

Lagere kosten voor de infrastructuur

Door het uitbesteden van de opslag en het beheer van data hoeft een bedrijf niet meer om te kijken naar de infrastructuur en kan het zich richten op de ‘core business’. Je neemt de servercapaciteit af van grote cloud leveranciers die door de schaalgrootte een scherpe prijs kunnen voorleggen.

Efficiënter samenwerken

Doordat alle gegevens en documenten centraal in de cloud staan hebben medewerkers toegang tot één bron van waarheid. Geen problemen meer met meerdere versies van bestanden die via mail zijn verstuurd of dubbel werk door versieverschillen.

Veiligheid en continuïteit

Geplande releases worden uitgevoerd zonder impact op de bedrijfsvoering en zonder dat er iemand op locatie hoeft te komen.

Overal beschikbaarheid over realtime data

Wanneer u toegang heeft tot een browser, heeft u toegang tot uw data. Zowel via computer, tablet als telefoon. En omdat er één bron van waarheid is, werkt u altijd met de meest recente gegevens.

Beveiliging

Elke cloud leverancier is er bij gebaat de gegevens optimaal te beschermen omdat het de basis is van hun verdienmodel. Je data wordt daarnaast versleuteld opgeslagen en de datacenters worden optimaal beveiligd.

Door de opslag in de cloud gaan gegevens niet verloren wanneer een laptop crashed, maar kun je vanaf een andere computer verder werken. Ook wanneer een laptop gestolen wordt valt de data niet in handen van derden aangezien de cloud enkel benaderd kan worden met de juiste inloggegevens (en multi-factor authenticatie zoals een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning indien gewenst).

Eigenaarschap

Bij de meeste clouddiensten blijf je volledig eigenaar van de data en mag de leverancier van de clouddienst de data niet voor andere doeleinden gebruiken. Uitzonderingen zijn te vinden bij gratis clouddiensten, waarbij de opgeslagen data gebruikt wordt voor het verdienmodel van de leverancier.

Nadelen

Opslag in buitenland

Wanneer de gegevens worden opgeslagen in data centers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan vallen deze gegevens ook onder Amerikaanse wetgeving. Vanuit de AVG is dit niet toegestaan. Belangrijk om vooraf te controleren om zo ‘compliant’ te blijven aan de wetgeving en juridisch gesteggel te voorkomen.

Afhankelijkheid van internet

Zonder internet geen cloud. Om gebruik te kunnen maken van de cloudapplicaties is internet een vereiste. Het is dus belangrijk om te werken in omgeving met bijvoorbeeld wifi of 4G om zo te zorgen dat de cloud kan worden bereikt. Overigens werken aanbieders van clouddiensten vaak met apps die zelfs offline werken toestaan. Wanneer er weer contact wordt gemaakt met internet, worden de gegevens gesynchroniseerd.

Kosten migratie

Wanneer je van een ‘on-premise’ applicatie naar de cloud gaat wordt de data gemigreerd. Hierbij is de hulp van een externe partij aan te raden, maar niet noodzakelijk.

Ons advies:

De opkomst van de cloud is niet te stoppen en neemt in grote vaart toe. De voordelen van de cloud wegen in onze ogen op tegen de nadelen. Toch dient elk bedrijf voor zichzelf af te wegen of de oplossing past binnen de bedrijfsvoering, zowel wettelijk als procesmatig.

Graag denkt Qlanten met u mee als het gaat om de cloud. Neem contact met ons op om hierover te sparren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *